viernes, 31 de mayo de 2013

Canvi climàtic a Catalunya.

Causes:
El clima és un sistema complex determinat per la radiació solar, la rotació de la Terra, la composició química de l’atmosfera i les variacions físiques dels oceans. En aquest sistema hi intervenen igualment alguns elements físics com ara el glaç, la neu i la superfície terrestre. Les parts d’aquest conjunt es relacionen a través d’intercanvis energètics i de fluxos de materials, que són l’origen de que el clima no sigui una variable exclusiva d’una localitat concreta, sinó de regions més o menys grans.

Els components del sistema climàtic condicionen el clima mundial o regional ja sigui:

    * modificant la composició de l’atmosfera terrestre, modulant l’absorció i la transferència de l’energia solar i, afectant a la reflexió de l’energia infraroja cap a l’espai;
      
    * alterant les propietats de la superfície terrestre ja sigui cobrint-la en alçada com fan els núvols o tapant-la arran de terra com fa la neu i el glaç;
      
    * redistribuint horitzontal i verticalment la calor d’una regió a l’altra per causa dels moviments de l’atmosfera i els corrents marins.

En condicions naturals les diferents variables que poden incidir sobre el clima es troben compensades per la pròpia dinàmica dels sers vius que conformen la biosfera. I això ha estat així fins a l’inici de la revolució industrial, quan es comencen a utilitzar fonts d'energia procedents de combustibles fòssils.

Consequencies:

Com resposta a la complexitat que presenta el canvi climàtic i es seus possibles impactes l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) van constituir en 1988 el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). La missió d’aquest grup és avaluar en termes exhaustius, objectius, oberts i transparents la millor informació científica, tècnica i socioeconòmica disponible sobre el canvi climàtic en tot el món.

Es recolzen en la labor de centenars de experts de totes les regions del món. Els informes de l'IPCC intenten donar a conèixer de manera equilibrada els diferents punts de vista sobre el canvi climàtic.

En el darrer informe de l’IPPC es constata els següents punts (4rt Informe IPCC)

    * Augment de temperatura mitja de 0.76ºC entre 1850-1899 i 2001-2005.
    * Augment de la quantitat mitjana de vapor d’aigua continguda a l’atmosfera des de 1980.
    * Augment de la temperatura mitjana de l’oceà fins a fondàries de 3000 m degut a l’absorció de més del 80% de calor afegit al sistema climàtic.
    * L’extensió de gel a l’Àrtic ha disminuït un 2,7% per dècada des de 1978. A l’estiu aquest percentatge arriba al 7,4%.
    * La cobertura màxima de neu a l’hemisferi Nord ha disminuït un 7% des de 1900. A la primavera és de més del 15%.
    * Degut a la dilatació i fusió de neu, augment mig del nivell del mar de 1,8 mm a l'any entre 1961 i 2003.
    * Disminució en la freqüència del nombre de dies/nits « freds » i de les gelades i augment dels « càlids »
    * En algunes regions s’han observat sequeres més intenses i duradores, i en altres, un increment d’episodis de pluges fortes, des de 1970. En algunes zones hi ha una clara tendència de la precipitació des de 1900 a 2005, que pot ser positiva (per exemple al Nord d’Europa) o negativa (per exemple a algunes zones Mediterrànies).
    * S’ha observat un augment de l’activitat dels ciclons tropicals intensos (no és pot assegurar res per ara sobre la freqüència)
    * No hi ha suficients evidències per extreure conclusions definitives sobre les variacions dels tornados, calamarsa, llamps o tempestes de sorra.

Que podem fer?:

L'augment del l'efecte hivernacle és global, i afectarà no tan sols el clima sinó les comunitats humanes social i econòmicament.

Alguns països emeten més CO2 a l'atmosfera que altres, i cada país resultarà afectat de manera diferent pel canvi del clima. La tendència internacional d'emissions de CO2 i els seus impactes canviarà durant temps. Paradoxalment les regions que s’afectaran més severament són sovint les regions que menys emeten gasos hivernacle. Això és un dels desafiaments al qual s'ha de trobar respostes internacionals justes. Caldrà prendre decisions i compromisos globals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario